Krev
Krev
Wikipedie
Krev je kapalná, vazká a viskózní cirkulující tkáň složená z tekuté plazmy a formovaných krevních elementů (červené krvinky, bílé krvinky, krevní destičky).
Tvoří 7–10 % tělesné hmotnosti.
Průměrný lidský organismus obsahuje asi 4–6 litrů krve, což je asi 8 % tělesné hmotnosti. Dospělí lidé mají asi 60 ml krve na kilogram tělesné hmotnosti. Ženy mívají méně krve než muži.
Hlavní funkce krve je dopravovat živiny (kyslík, glukózu) a stopové prvky do tkání a odvádět odpadní produkty (např., oxid uhličitý a kyselinu mléčnou).
Krev též transportuje buňky (leukocyty, abnormální nádorové buňky) a různé substance (aminokyseliny, lipidy, hormony) mezi tkáně a orgány.
V neposlední řadě má krev i funkci imunitní (leukocyty).
Krev je kapalná červená tkáň a její hlavní funkcí je transport kyslíku nutný pro život – okysličování tkání, orgánů…
Též zásobuje tkáně živinami (cukry, tuky, bílkoviny, minerály, vitamíny), odvádí odpadní produkty (oxid uhličitý) a obsahuje různé komponenty imunitního systému.
Buňky imunitního systému jsou leukocyty (bílé krvinky), které chrání tělo před infekcí. Krví jsou přenášeny také hormony, které působí na různé orgány – stimulují je.
Krev se pohybuje v cévách a její oběh je zajišťován srdcem, svalovou pumpou. Proudí do plic pro okysličení a pak je cirkulována tělem přes tepny. Rozptyluje svůj obsažený kyslík přechodem přes tenké krevní cévy zvané kapiláry (vlásečnice). Pak se vrací do srdce žílami.
Krev transportuje metabolické odpadní produkty, léky a jiné cizí chemikálie do jater na eliminaci a do ledvin na vyloučení močí.
Červené krvinky obsahují hemoglobin (červené krevní barvivo) a distribuují kyslík.
Bílé krvinky jsou částí imunitního systému a eliminují původce infekcí.
Krevní destičky jsou odpovědny za srážení krve.
Krevní buňky produkuje kostní dřeň v procesu zvaném krvetvorba. Proteinová složka je produkována většinou v játrech, zatímco hormony produkují endokrinní žlázy a vodní frakce udržované v zažívacím traktu a ledvinách.
Krevní buňky se rozkládají v slezině, částečně také v játrech (vychytávané Kupfferovými buňkami). Játra též čistí proteiny a aminokyseliny (ledviny vylučují mnoho malých proteinů do moči).
Onemocnění krve
anémie - nedostatek červených krvinek nebo hemoglobinu
leukémie - nádorové onemocnění leukocytů
hemofilie - porucha srážlivosti krve
tromboza - vznik krevních sraženin v cévách
sepse - otrava krve, vážná infekce způsobená bakteriemi
Přehled od AI
+5
Krev je tekutá tkáň těla, která koluje cévami a plní důležité funkce, jako je přenos kyslíku a oxidu uhličitého, živin, hormonů a odpadních látek. Je také důležitá pro obranyschopnost organismu a udržování tělesné teploty.
Podrobněji:
Krev je tekutá tkáň: Krev je směsí krevní plazmy a krevních buněk (červené krvinky, bílé krvinky, krevní destičky).
Přenos látek: Krev přenáší kyslík z plic do tkání, oxid uhličitý z tkání zpět do plic, živiny z trávicího ústrojí do buněk, hormony do cílových orgánů a odvádí odpadní látky z buněk do míst, kde jsou vylučovány (játra, ledviny).
Obrana organismu: Bílé krvinky (leukocyty) chrání tělo před infekcemi a jinými škodlivými látkami.
Homeostáza: Krev se podílí na regulaci tělesné teploty, pH a osmotického tlaku.
Krevní plazma: Je to tekutá složka krve, ve které jsou rozpusteny bílkoviny, minerály, živiny, hormony, odpadní látky a další látky.
Krevní buňky:
Červené krvinky (erytrocyty): Přenášejí kyslík.
Bílé krvinky (leukocyty): Bojují proti infekcím.
Krevní destičky (trombocyty): Zastavují krvácení.
Krevní cévní soustava: Krev protéká cévami, které se dělí na tepny, žíly a kapiláry.
Krvetvorba: Krevní buňky se tvoří v kostní dřeni.
Krev je nejdůležitější tělesnou tekutinou, která obíhá v krevních cévách a přenáší kyslík, živiny, hormony, odpadní látky a teplo. V lidském těle se nachází přibližně 4,5 litru krve u žen a 5 litrů krve u mužů (při tělesné hmotnosti 70 kg).
Co je to krve?
Lidská krev je červená tekutina kolující v cévním systému těla a plní tyto základní úkoly: roznáší ke tkáním kyslík a odvádí oxid uhličitý roznáší ke tkáním živiny a odvádí zplodiny látkové přeměny (metabolismu) podílí se na obranyschopnosti (imunitě) organismu.
Jaké funkce plní krev?
Mezi funkce krve tedy patří především: Transport (přenos, přeprava) látek: Snad nejznámější funkcí krve je přenos kyslíku z plic do buněk celého těla, a opačným směrem odvod oxidu uhličitého (tedy z buněk zpět do plic). Krev však rovněž zásobuje tělo živinami a přenáší i hormony.
Čím je tvořena krev?
Krev se skládá zhruba z poloviny z tekuté složky (krevní plazma), druhou polovinu tvoří pevné složky (červené krvinky, bílé krvinky nebo krevní destičky). V těle jí máme zhruba 4-6 litrů, což činí kolem 8 procent naší celkové hmotnosti. Hlavní funkcí krve je transport.
Jak rychle se vytvoří krev?
Od dárců se průměrně odebírá 450 mililitrů krve, což je asi deset procent celého objemu. „Je to ztráta, kterou zdravý člověk dobře zvládne. Krevní plazma a destičky se v těle obnoví do 48 hodin, krvinky zhruba do měsíce. Nejkratší doba, po které může dárce přijít k odběru znovu je deset týdnů,“ vysvětluje primář.
Kolik může člověk ztratit krve?
Podle závažnosti lze krevní ztrátu rozdělovat: 10 % (cca 0,5 litru u dospělého) – mírná krevní ztráta, běžně odebírána dárcům krve. 20 % (cca litr u dospělého) – závažná krevní ztráta, většinou neohrožuje život. 40 % (cca 2 litry u dospělého) – ohrožuje život rozvinutým šokem.
Co ředí krev?
Omega-3 mastné kyseliny – nachází se v tučných rybách (losos, makrela), lněném semínku a vlašských ořeších. Omega-3 mastné kyseliny pomáhají snižovat srážlivost krve. Bobulovité ovoce – jako jsou borůvky, maliny a jahody, které obsahují antioxidanty a podporují zdraví krevního oběhu.
Co čistí krev v těle?
Zdravé návyky pro čistou krev
Pijte dostatek vody, neboť hydratace je nezbytná pro správné fungování ledvin. Hýbejte se, pravidelný pohyb zlepšuje krevní oběh a podporuje vylučování toxinů potem. Omezte alkohol, kouření a zpracované potraviny (polotovary). Tyto látky zatěžují játra a zpomalují detoxikaci.
Proč houstne krev?
K houstnutí krve může dojít z několika důvodů. Nejčastěji jde o nedostatečný pitný režim, ale též o dlouhodobý stres, nezdravou stravu plnou dusíkatých látek a vysokých dávek bílkovin a nadměrné pití alkoholu, ale i kofeinových nápojů, které zahušťují krev.
Co jíst pro tvorbu krve?
Prevence před nedostatkem červených krvinek
Zajistěte, že vaše strava obsahuje dostatek železa, vitamínu B12 a folátů. Zahrňte do jídelníčku potraviny jako červené maso, luštěniny a celozrnné produkty. Dejte si ale pozor na preventivní doplňování železa pomocí doplňků stravy.
Co se nesmi při redeni krve?
Nevhodné potraviny
listová zelenina – zelí, špenát, kapusta, salát, …
maso – kuřecí, krůtí
játra.
olivový, sojový olej.
kopřivový, zelený čaj.
některé druhy ovoce – maliny, ostružiny, mango, kiwi.
Co se stane, když ztratím moc krve?
Postupná ztráta krve vede k tomu, že chybí krev v cévách a tím pádem klesá krevní tlak. Chybí transport kyslíku a živin do orgánů a odpadů z orgánů pryč. Člověk umírá buď přímo na příliš velkou ztrátu krve ("vykrvácením") nebo později, v nemocnici - na selhání orgánů které nebyly po delší dobu dostatečně prokrvovány.
Kolik litrů krve žena ztrati při menstruaci?
Průměrná ztráta krve při menstruaci je 20 -80 ml krve během několika dnů. Méně krvácejí ženy, které užívají hormonální antikoncepci. Silné krvácení může být zapříčiněno zánětem v děloze, nitroděložním tělískem nebo některými nemocemi porucha štítné žlázy.
Co zhustuje krev?
Bobuloviny (borůvky, maliny, jahody) – Jsou bohaté na flavonoidy a antioxidanty, které chrání cévy a podporují zdravý průtok krve. Omega-3 mastné kyseliny – Najdeme je především v tučných rybách (losos, sardinky, makrela), ale také v lněném nebo chia semínku. Působí protizánětlivě a zlepšují tekutost krve.
Který orgán čistí krev?
Funkce ledvin
Čištění krve: Ledviny čistí krev. Pomocí důmyslných filtračních procesů odstraňují odpadní a toxické látky, které by jinak otrávily organismus. Tyto látky v lidském těle vznikají mimo jiné v rámci normálního metabolismu.
Jak rychle vyčistit tělo?
Přirozenou detoxikaci organismu podpoříte především vyváženou stravou bohatou na vlákninu, zdravé tuky a kvalitní bílkoviny, které napomáhají správné funkci jater a ledvin. Důležitý je také dostatečný příjem vody, která pomáhá odplavovat toxiny, a pravidelný pohyb, který stimuluje lymfatický systém.
Co srazí krev?
Koagulace – srážení krve
Spouštěcí roli v procesu koagulace hraje jednak tzv. tkáňový faktor, látka produkovaná buňkami poraněné tkáně, jednak přímý kontakt krve se záporně nabitými molekulami mimocévního prostředí. Následně se aktivuje celá řada srážecích faktorů, tedy koagulačních proteinů přítomných v krevní plazmě.
Co se nesmí jíst k železu?
Železo je v těle snižováno pitím kávy, mléka a černého čaje. Nedoporučují se potraviny obsahující třísloviny, bránící absorpci železa do organismu. Naopak čaje z kopřivy dvoudomé, vojtěšky, pampelišky a žlutého čaje je žádané. Zvyšuje jej vitamin C.
Které vitamíny ředí krev?
Vitamín K2, často označovaný jako supervitamín, má zdokumentovaný účinek na zajištění normální srážlivosti krve a podílí se také na optimálním stavu kostí. V běžné stravě se vitamín K2 téměř nenachází, je proto dobré ho doplňovat v kapslích.
Jak mít zdravou krev?
Chudokrevnosti předejdeme pestrou stravou obsahující optimální množství železa, dále kyseliny listové, vitaminů B12, B2 (riboflavin) a B6 (pyridoxin). Udržovat krvinky zdravé pomáhají i vyšší dávky vitaminu C, který přispívá také ke snížení únavy a je univerzálním klíčem k odolnosti organizmu.
Co obnovuje krev?
Červené krvinky žijí v průměru 120 dnů, zanikající krvinky jsou plynule nahrazovány nově tvořenými krvinkami v kostní dřeni. Denně se nahrazuje asi 0,83 % červených krvinek, což znamená v praxi 50 ml krve. Počet červených krvinek u mužů je kolem 5 milionů v mm3 krve, u žen asi 4,5 milionu.
Proč se ředí krev?
Ředění krve v podstatě znamená snížení její viskozity, což zjednodušeně řečeno znamená, že krev je tekutější a může lépe proudit cévami. To je důležité zejména pro prevenci tvorby krevních sraženin, které mohou vést k závažným zdravotním problémům, jako je infarkt nebo mrtvice.
Co Okyslicuje krev?
Krev neproudí v cévách náhodně; hovoříme o krevním oběhu. Krevní oběh Krev se okysličuje v plicních vlásečnicích. Ty se sbíhají v žilky a nakonec ve čtyři plicní žíly vedoucí okysličenou krev do levé srdeční síně.
Které potraviny čistí krev?
Potraviny, které pomáhají čistit krev
Citrusy (citron, pomeranč) jsou bohaté na vitamín C, který pomáhá tělu se zbavit volných radikálů. Česnek stimuluje enzymy v játrech, které pomáhají eliminovat toxiny. Listová zelenina (špenát, rukola nebo kapusta) čistí krev díky obsahu chlorofylu.
Které ovoce ředí krev?
Omega-3 mastné kyseliny pomáhají snižovat srážlivost krve. Bobulovité ovoce – jako jsou borůvky, maliny a jahody, které obsahují antioxidanty a podporují zdraví krevního oběhu. Tmavá čokoláda – obsahuje flavonoidy, které mohou podporovat krevní oběh a pomáhat při ředění krve.
Proč houstne krev?
K houstnutí krve může dojít z několika důvodů. Nejčastěji jde o nedostatečný pitný režim, ale též o dlouhodobý stres, nezdravou stravu plnou dusíkatých látek a vysokých dávek bílkovin a nadměrné pití alkoholu, ale i kofeinových nápojů, které zahušťují krev.
Kde vzniká krev?
Kde se tvoří krev? U zdravých dospělých je hlavním místem tvorby krevních buněk a krevních destiček kostní dřeň. Výjimkou jsou lymfocyty: ty se tvoří v kostní dřeni (B-lymfocyty), část z nich pak migruje do brzlíku, kde dozrávají (T-lymfocyty).
Co ničí železo?
V závažných případech může předávkování železem vést k selhání orgánů, vnitřnímu krvácení, kómatu, záchvatu a dokonce i smrti. O užívání doplňků železa se poraďte s lékařem nebo zdravotníkem, protože některé příznaky přetížení železem se mohou podobat příznakům jeho nedostatku.
Co jíst na dobrou krev?
Nejbohatší na rutin jsou květy a natě, dále slupky semen. Nať přidáváme jako posypku do polévky, nebo do pomazánky. Lze si nechat vyklíčit neloupanou pohanku, nebo si udělat čaj z natě (v zimě ze sušené), případně ze slupek semen pohanky macerovaných v bylinkovém čaji.
Co ničí červené krvinky?
Příčiny úbytku červených krvinek
Předně se jedná o nedostatek železa, vitamínu B12 nebo kyseliny listové ve stravě. Ty jsou pro tvorbu červených krvinek naprosto nezbytné. Chudokrevnost se tak nezřídka vyskytuje u vegetariánů po vyřazení masa, které je významným zdrojem železa.
Kdo nesmí užívat vitamín K?
POZOR! Vitamín K by neměli bez vědomí lékaře užívat pacienti, kteří jsou léčeni léky ovlivňující srážlivost krve (především warfarin).
Co prozradí krevní obraz?
Krevní obraz je screeningové vyšetření krve, kterým získáme základní informace o počtu a kvalitě jednotlivých krevních buněk, mezi které patří erytrocyty, leukocyty, trombocyty a další odvozené parametry. Odchylky v hodnotách mohou poukazovat na zdravotní problém, který se v našem těle odehrává.
Které vitaminy se nesmí kombinovat?
Které vitamíny se nesmí užívat spolu?
Vitamín K a vitamín E.
Vitamín C a vitamín B12.
Vitamín A a vitamín E.
Vitamín K a léky na ředění krve.
Co všechno se dá zjistit z krve?
Co se díky balíčku dozvím?
krevní obraz, který slouží k přehledu o celkovém zdravotním stavu.
funkci ledvin.
funkci jater.
hladinu cukru v krvi (ohrožení diabetem)
riziko rozvoje kardiovaskulárních onemocnění - hladinu cholesterolu (zdraví srdce a cév)
možné onemocnění močových cest.
Co rozšiřuje cévy?
Pravidelný pohyb. Fyzická aktivita stimuluje krevní oběh a zvyšuje produkci oxidu dusnatého, látky, která přirozeně rozšiřuje cévy. Aerobní cvičení, jako je chůze, běh nebo plavání, má pozitivní vliv na pružnost cév.